Projecte Flor: "Una flor per a un projecte
Equips, estudis i programes finançats per la campanya des de 2002Projecte Flor
“Una flor per a un projecte” és una manifestació solidària d’ONCOLLIGA comarques de Lleida que cerca la participació ciutadana en programes de prevenció, d’investigació, compra d’equips diagnòstic-terapèutics, endemés de donar suport a pacients diagnosticats de càncer i llurs familiars.
Una flor per a un projecte compta amb la participació d’entitats municipals i associacions de dones de les comarques de Lleida i voluntàries de l’entitat per elaborar 15.000 flors de paper que són ofertes a la ciutadania. La recaptació aconseguida s’adreça en la seva totalitat als projectes per la lluita contra el càncer.
Projectes assolits des del 2002 fins al present:
2024
2024 Càncer de pulmó; preparant el camí cap al cribratge del càncer de pulmó
El diagnòstic precoç del càncer de pulmó és determinant pel seu abordatge quirúrgic i garantir la supervivència del pacient. Es dota al servei de pneumologia regional de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un equip de vídeo broncoscopi ultrafí i una mini sonda radial, ambdós equips permetran visualitzar lesions pulmonars perifèriques i extreure’n biòpsies per al seu anàlisi. Aquests equips permetran abordar aquestes lesions perifèriques minúscules que puguin ser detectades en cribratges de persones en risc de patir aquest tumor.
2023
Fisioteràpia associada al sòl pelvià; fisioteràpia per combatre síndromes secundaris a tractaments de càncer
La tècnica de fisioteràpia coneguda amb el nom de “Diatèrmia” està indicada en síndromes dolorosos neurològics; alteracions musculars, contractures i trencaments fibril·lars; drenatges limfàtics i venosos; alteracions articulars així com actuar sobre cicatrius i adherències. S’adquireix un equip de diatèrmia d’alta freqüència per aplicar calor tant en superfície com en teixits profunds. L’equip es lliura al servei regional de rehabilitació i fisioteràpia de l’hospital universitari de Santa Maria de Lleida.
2022
Cirurgia de MOSH; congelació ultra-ràpida de biòpsies en dermatologia. Ecografia portàtil; diagnòstic diferencial a peu de llit.
En intervencions de tumors és important el radi de resecció al voltant del teixit tumoral per tal de garantir l’extirpació de teixit afectat respectant el sa. Es dota al servei d’Anatomia patològica d’un equip Prestrochill que permet la ultracongelació en 60 segons de les mostres pel seu anàlisi dins del període intra-operatori.
En pacients en procés de cures pal·liatives, majoritàriament enllitats en hospitals o al domicili el diagnòstic diferencial ecogràfic sense necessitat de traslladar el pacient és determinant. Es dota de dos equips ecogràfics portàtils a la UFISS de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida i als equips PADES de l’hospital universitari de Santa Maria de Lleida.
2021
Tractament de radioteràpia; garantir la precisió i seguretat en tractaments de radioteràpia
Els tractaments de radioteràpia exigeixen la immobilització del pacient el temps que duri la sessió amb l’accelerador per tal de irradiar les zones afectades i salvaguardar les sanes. Oncolliga aporta un equip “Laser guard” un sistema que alerta dels moviments involuntaris del pacient i deté el tractament de manera automàtica en cas de que es donin. L’equip es dona al servei de radioteràpia de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida.
2020
Estudi DECIDO; camí d’un cribratge personalitzat de càncer de mama.
L’atenció personalitzada del cribratge de càncer de mama consisteix a mesurar el risc individual i proporcionar recomanacions individuals sobre la freqüència dels exàmens de cribratge, les edats d’inici i acabament i el tipus més adequat de proves diagnòstiques. Oncolliga participa amb l’IRB en el finançament de l’estudi DECIDO. Atès que al 2020 no hi va haver flors a causa de la pandèmia COVID19, l’estudi es va finançar amb el “Calendari solidari”.
2019
Suport al cuidador; el confort de les persones acompanyants del pacient ingressat amb diagnòstic de càncer.
El cuidador del pacient ingressat mereix tota l’atenció i confort perquè pugui desenvolupar amb normalitat les tasques d’acompanyament i escolta. Es dota al servei d’oncologia i hematologia de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida de 24 butaques extensibles per a la planta d’hospitalització.

2018
Càncer de pell; renovació de l’escàner digital, i Càncer de mama; localització precisa de tumors de mama a quiròfan.
Finançament de dos equips; d’una banda, es renova l’equip escàner digital Molemax lliurat al servei de dermatologia (2006), i d’altra un ecògraf portàtil per la unitat de mama del servei de cirurgia general; ambdós pertanyents a l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

2017
Llits a domicili; tenir cura dels pacients en procés de cures pal·liatives.
El programa llits a domicili ha estat molt ben acollit i dona servei a pacients en procés de cures pal·liatives atesos pels equips PADES i programes d’atenció a domicili a l’atenció primària. Dotació de nous llits i reposició de material. El programa “Llits a domicili” compta actualment amb 25 unitats i un equip de voluntaris que fan el servei d’entrega i recollida dels llits cedits.

2016
Càncer de colon: obtenció i tractament d’imatges en el diagnòstic de càncer digestiu.
El diagnòstic precís en el càncer de colon ofereix una dificultat afegida que requereix un tractament previ de les imatges. Es dota el servei de digestiu de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un vídeo processador pel tractament d’imatges en el càncer de colon.

2015
Càncer de pulmó; eina de tractament que prevé efectes indesitjables.
Una de les conseqüències a evitar en l’abordatge pulmonar quan es practica una biòpsia o directament s’extirpi una estructura tumoral és l’hemorràgia. Es dota al servei de pneumologia regional de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un “bisturí elèctric amb cauterització d’argó plasma”.
2014
Tractament personalitzat; l’abordatge del càncer en base l’ADN.
La tecnologia permet l’anàlisi de l’ADN i diferenciar les característiques moleculars dels tumors. Detectar les alteracions que actuen sobre la resposta de cada pacient als diferents tractaments millora el pronòstic. Oncolliga conjuntament amb l’HUAV dota al servei regional d’anatomia patològica de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un “Seqüenciador” per al diagnòstic molecular del càncer.
2013
Càncer de pulmó; obtenció de biòpsies per congelació.
La crio-biòpsia permet obtenir mostres congelades in situ, en zones de difícil accés com és l’entramat bronquial, garantint la millor conservació i posterior anàlisi qualitatiu a mans del servei d’anatomia patològica. Es dota al servei de pneumologia regional de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un equip “sonda bronquial per obtenció de crio-biòpsies”.
2012
Tractaments de radioteràpia; augment en la precisió dels tractaments de radioteràpia.
L’èxit en els tractaments de radioteràpia rau en la precisió a l’hora d’irradiar les estructures tumorals i no impactar en teixits sans. Per facilitar aquest objectiu es dota al servei de radioteràpia de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un “software específic per l’accelerador lineal” que permet garantir la màxima precisió en els tractaments.

2011
Càncer de pell; línia d’investigació de fàrmacs contra el melanoma
En col·laboració amb l’institut de recerca biomèdica de Lleida (IRB) es participa en l’estudi de dos fàrmacs que sinèrgicament actuarien sobre el creixement i la dispersió tumoral del melanoma. L’estudi el lidera la Dra. Rosa Martí del servei de dermatologia de l’Hospital Universitari de Lleida i cap de recerca a l’IRB.

2010
Càncer infantil; Oncolliga s’involucra amb la casa dels Xuclis.
El càncer infantil diagnosticat en nens i nenes de les comarques de ponent és tractat a l’hospital de referència de la Vall d’Hebron. Les famílies han de desplaçar-se a Barcelona per seguir els tractaments. Oncolliga comarques de Lleida participa en el projecte “La casa dels Xuclis” , una segona llar per a les famílies afectades.

2009
Càncer Renal; abordatge de tumors sense haver de perdre la funcionalitat de l’òrgan afectat.
Tractar quirúrgicament un tumor renal salvaguardant sempre que sigui possible la part no afectada requereix d’una eina precisa. En aquest sentit es dotà al servei d’urologia de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un equip “Laser Holmium” per al tractament tumors ubicats en zones poc accessibles i sensibles del ronyó.
2008
Càncer de mama; rapidesa, qualitat i millora del confort en les puncions diagnòstiques en la mama.
La punció amb agulla fina o grossa en biòpsies de mama és un procediment molest, quan no dolorós per a la dona afectada. Evitar duplicitats de la prova com a conseqüència de biòpsies fallides és crucial per evitar molèsties i donar celeritat al procés diagnòstic. Una flor per a un projecte dota al servei d’anatomia patològica regional de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un equip Faxitron MX 20 de radiologia digital, que valida la qualitat de la biòpsia en el moment de la punció.
2007
Càncer de pulmó; abordatge de lesions pulmonars menudes i distals
El tractament precoç de càncer de pulmó exigeix l’abordatge de lesions minúscules que resideixen en la part més distal de l’arbre bronquial. En aquest sentit es va dotar al servei de pneumologia regional de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un equip d’ Ultra-sonografia que s’incorpora al broncoscopi d’exploració.
2006
Càncer de pell; diagnòstic i seguiment de lesions tumorals de la pell.
La prevenció del càncer de pell -Melanoma- requereix un seguiment acurat de lesions pre-malignes o sospitoses de ser-ho en el temps. La comparació d’imatges en el temps i posterior valoració dels canvis esdevinguts serà determinant per a un tractament precoç. Es va dotar al servei de dermatologia regional de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida d’un Escàner digital que explora i valora mapes de lesions múltiples a la pell i fer-ne el seguiment evolutiu.

2005
Llar d’acollida; subvenció d’estades hoteleres per a pacients sotmesos a sessions continuades de tractaments de càncer.
És dotar d’un fons pressupostari per a finançar part de les despeses com a conseqüència de seguir llargs tractaments lluny del domicili habitual del pacient.
2004
Càncer de colon; abordatge de les lesions pre-malignes al colon.
El diagnòstic i tractament in situ de lesions pre-malignes pot prevenir el càncer de colon abans aquest no es manifesti. L’adquisició d’un equip Electró-coagulador amb argó-plasma permetrà el tractament de les lesions planes del colon abans aquestes no esdevinguin malignes. L’equip va ser lliurat al servei de digestiu de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

2003
Limfedema; cura dels efectes secundaris als tractaments del càncer de mama.
Una de les complicacions que es pot donar com a conseqüència de tractar el càncer de mama és la de posar en risc el retorn limfàtic de l’extremitat superior del costat afectat, es coneix com a limfedema. Amb la campanya de la flor es va adquirir un equip de tractament vasopressor per afavorir el retorn limfàtic. L’equip vasopressor de fisioteràpia es va lliurar al servei regional de fisioteràpia i rehabilitació de l’hospital Santa Maria de Lleida.
2002
“Llits a domicili”; tenir cura dels pacients en procés de cures pal·liatives.
“Llits a domicili” és un programa que dona confort a domicili a pacients en procés de cures pal·liatives i els seus cuidadors. En aquesta primera edició de la campanya Una flor per a un projecte 2002 es van adquirir 4 llits articulats elèctrics amb els seus complements corresponents.
Altres iniciatives solidàries
A banda d’Una flor per a un projecte, altres ingressos derivats d’activitats com l’edició del “Calendari Solidari”, la campanya promoguda per la FECEC: “Posem-li pebrots al càncer” o “2.000 kg de coure contra el càncer” dedicada a la Marató de TV3: totes elles han fet possible nous projectes que enumerem tot seguit:

2012 Lliurament de 15.000,00 €
Lliurament de 15.000,00 € a la Marató de TV3 per a la investigació del càncer (8.000 € aconseguits amb la campanya 2.000 kg de coure contra el càncer).
2017 Lliurament de 4 bicicletes estàtiques
Lliurament de 4 bicicletes estàtiques per a la unitat d’aïllament del servei d’onco-hematologia de l’hospital universitari de Lleida. Adquisició feta mercès la campanya “Posem-li pebrots al càncer” i donacions de la cursa “Circuït Obaga” del municipi de Tiurana (Lleida).
2018 Llitera elèctrica, taxi nocturn i 8.905,87 €
- Llitera elèctrica per a la UFISS de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida, mercès la campanya ”Posem-li pebrots al càncer.
- Finançament de taxi nocturn en el tractament de radioteràpia, mercès donacions de la cursa “Circuit Obaga” del municipi de Tiurana (Lleida).
- Lliurament de 8.905,87 € a la Marató de TV3 per a la investigació del càncer.
2019 Lliurament de 5.500,00 €
Lliurament de 5.500,00 € a la Marató de TV3 per a la investigació de malalties minoritàries.
2020 Projecte DECIDO
Projecte DECIDO, en aquest any de pandèmia (COVID19) “Calendari solidari va participar en aquest estudi.
2022 Estudi per retardar la pèrdua de massa muscular i lliteres d’exploració
- 2022 Estudi per retardar la pèrdua de massa muscular dels malalts oncològics de càncer d’estómac, gràcies al “Calendari solidari”
- Tres lliteres d’exploració per a la unitat de la mama de l’hospital universitari Arna de Vilanova de Lleida, mercès la campanya “Posem-li pebrots al càncer”.
2023 Reposició de matalassos
Reposició de matalassos per al programa “Llits a domicili, gràcies al “Calendari solidari”